Studier i Ukraina – spørsmål og svar

Hva koster det å leve og studere i Ukraina?

Livet i Ukraina er mye billigere enn i Norge, spesielt når vi snakker om kostnader for tjenester. Det er mye billigere å spise ute, for eksempel – en god pizza i en prestisjetung restaurant, som ligger i hjertet av byen koster $3 – $4.5. Drosjetjenester er minst ti ganger billigere enn i Norge. Når det gjelder bolig og studieavgift, se Innkvartering og Fag/Studieavgift. Vi inviterer deg også til vår Instagram-konto, hvor vi legger ut rapporter om livet vårt i Ukraina hver dag.


Er vitnemal fra ukrainske universiteter godkjent i Norge?

Ukrainske vitnemål godkjennes i hele verden. Når vi velger et universitet, bør vi sjekke om det vi har valgt har riktig akkreditering. Alle universiteter vi tilbyr er ledende ukrainske universiteter med størst antall akkrediteringer. Vitnemålene de utsteder godkjennes ikke bare i Norge, men også i landene som De forente arabiske emirater, USA, Canada og mange flere.

For å få lisens til å praktisere i Norge, må du gjennomgå en autorisasjonsprosess etter avsluttet utdanning.


Kan jeg flytte til Norge under studiene mine?

Overflytting til et norsk universitet er mulig, men antall plasser er svært begrenset. Vi overflytter normalt etter det andre eller tredje studieåret siden forskjeller i studieprogrammet er minste i denne perioden. Det er verdt å få gode karakterer – de trenger ikke å være meget gode, med de bør være over minimum, siden dette fører til at våre sjanser for overflytting er mye større. Når det gjelder norske universiteter, noen har en positiv innstilling til denne prosedyren, andre er mindre villige. Vi gir alle søkere råd hvor det er best å bytte. Norge er ikke den eneste retningen vi kan velge – andre populære retninger er Malta, Italia, Tyskland og Spania – det er mye lettere å bli overflyttet til universiteter i disse landene.


Når begynner studieåret i Ukraina?

Studieåret i Ukraina begynner den 1. september.


Når er opptaksprøver organisert?

Universiteter organiserer opptaksprøver flere ganger, fra begynnelsen av august, til og med slutten av oktober. Våre søkere har ikke forhåndspålagte datoer når de må møte opp for opptaksprøver. Siden vi samarbeider tett med universiteter som vi tibyr – er datoer for opptaksprøver fastsatt individuelt. Hvis du bestemmer deg for å studere på engelsk, skal din opptaksprøve også være på dette språket. Universitetslærere snakker flytende engelsk så det er ikke nødvendig å snakke ukrainsk.


Hvordan ser opptakskrav for medisinstudier i Ukraina ut?

Opptaksprosessen er ikke enkel: det kreves mange dokumenter og det må oppfylles mange formelle prosedyrer. Etter at alle nødvendige dokumenter har blitt sendt inn og forhåndsgodkjent av universitetet, må det søkes om invitasjonsbrev for visum. Brevet utstedes av Ukrainas Utdanningsdepartament og er nødvendig for å kunne søke om studentvisum.

Hovedkriterium for opptak til medisinstudier i Ukraina er en intern opptaksprøve i biologi, kjemi og engelsk (i tilfellet veterinærutdanning er det ikke prøve i kjemi), derfor selv om man kanskje hadde dårlige karakterer i fortiden, er man ikke utelukket fra mulighet til å bli tatt opp på sitt drømmestudie – medisin – i Ukraina. Det er det helhetlige bildet av søkeren som tas i betraktning. Hvert universitet har sine særegne krav. Vi gir råd angående valg av riktig lærested til alle våre søkere. Hvis du ikke har nødvendig studiekompetanse, har du mulighet til å gjennomføre en 10-månedlig forberedelseskurs i regi av universitetet. Etter å ha gjennomført kurset får du et spesielt sertifikat som gir deg rett til å studere på alle universiteter og høyskoler i Ukraina.

100% av våre søkere har bestått opptaksprøver og har blitt tatt opp på sine drømmestudier. Vår tjeneste omfatter en forpliktelse og garanti at våre søkere blir tatt opp som studenter. Hver søker får fra oss spesielt utarbeidet lærematerialer hvis formål er ikke bare å hjelpe til å få gode resultater på opptaksprøven, men også å forberede søkere til første læretimer på studier. Takket være dette kan våre søkere skryte av veldig gode resultater, noe som gir oss stor glede. Materialene inneholder også beskrivelser av enkelte fag, og en hjelpebok vedrørende hvilket lærestoff som er verdt å repetere før studiestart (dessverre er mesteparten av kunnskap fra videregående skole ikke nyttig), og hva som man bør spesielt legge merke til når man begynner å studere, for å gjøre framtidig opplæring enklere og mer effektiv.